Mesto Prešov s najvyšším skokom v rozvoji

05.11.2013 Prešov

Spoločnosť MasterCard predstavila výsledky odbornej štúdie MasterCard slovenské centrá rozvoja, ktorú spracoval tím expertov z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Odborníci hodnotili rozvoj a dynamiku v troch rôznych dimenziách – ekonomickej, sociálnej a v infraštruktúre a verejných službách. Bratislavský kraj ukázal, že je najrozvinutejší vo všetkých troch skúmaných oblastiach. Nasleduje druhá skupina regiónov – Trnavský a Trenčiansky, medzi ktorými sú veľmi malé rozdiely. Trnavský kraj mierne dominuje v ekonomickej dimenzii a Trenčiansky prevyšuje v sociálnej dimenzii a vo vybavenosti. V rámci indexu dynamiky rozvoja si Prešov počínal najlepšie zo všetkých miest na Slovensku!

Spoločnosť MasterCard v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave zverejnila výsledky unikátneho projektu MasterCard slovenské centrá rozvoja, ktorý tento rok prebehol na Slovensku po prvýkrát.

„Ekonomická univerzita v Bratislave popri výučbe a rozsiahlych výskumných aktivitách považuje za svoju prirodzenú úlohu pracovať aj na témach, ktoré môžu poskytnúť nové poznatky pre ekonomickú prax a politiku a sú zaujímavé aj pre širšiu verejnosť. Som presvedčený, že uvedená štúdia má práve takýto charakter. Kolektív pracovníkov Katedry verejnej správy a regionálneho rozvoja spracoval štúdiu, o ktorej možno predpokladať, že nájde ohlas u predstaviteľov a inštitúcií regiónov a miest, a že jej výsledky budú impulzom pre ďalší rozvoj,“ uviedol prof. Rudolf Sivák, rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave.

„V MasterCard podporujeme inovácie a rast, sme preto veľmi radi, že na Slovensku môžeme predstaviť výsledky prvého ročníka tohto unikátneho projektu. Štúdia MasterCard slovenské centrá rozvoja má za cieľ ukázať, ktoré regióny a vybrané mestá sú najrozvinutejšie z hľadiska ekonomického a sociálneho, ktoré majú najlepšiu infraštruktúru a verejné služby,“ uviedol Miroslav Lukeš, generálny riaditeľ MasterCard Europe pre Slovensko a ČR. "Okrem tejto výskumnej aktivity sa MasterCard snaží podporiť ekonomický rast svojím hlavným zameraním – elektronickými platbami. Nielen, že prinášajú komfort a bezpečie pre občanov, ale ich rozvoj je tiež efektívnym nástrojom proti šedej ekonomike,“ dodal Miroslav Lukeš.

P r e š o v

Prešov je v počte obyvateľov tretím najväčším mestom na Slovensku. Horšie dopravné napojenie a geografická blízkosť investične atraktívnejších Košíc ho v rozvoji mierne znevýhodňujú. Napriek tomu vyniesol mestu index rozvoja s úrovňou 59,13 šieste miesto a v rámci indexu dynamiky rozvoja si Prešov počínal najlepšie zo všetkých miest – získal prvú pozíciu s 85,81 bodu.

V ekonomickej oblasti získal Prešov piatu pozíciu. Na tomto výsledku sa podpísal predovšetkým tretí najvyšší počet patentov. V sociálnej dimenzii, kde mesto obsadilo nelichotivé 11. miesto, je najväčším problémom podiel dlhodobo nezamestnaných, ich nárast je však v sledovanom období miernejší, ako vo väčšine ostatných miest. Výborne si Prešov viedol v dynamike rozvoja v dimenzii infraštruktúry a verejných služieb. Mestu sa podarilo zvýšiť počet prepravených osôb v MHD a zároveň vylepšiť aj úroveň školstva, kde získalo mesto štvrté najlepšie miesto.

„Mestá sú prirodzenými centrami ekonomickej, vzdelanostnej, kultúrnej, sociálnej a športovej oblasti, teda reálneho života. Táto dynamika nás teší o to viac, že mesto Prešov je hlavným mestom regiónu s najnižším príjmom HDP. Ukazuje sa však, že spolupráca mesta Prešov s Prešovským samosprávnym krajom, Prešovskou univerzitou, podnikateľskou sférou a tretím sektorom vytvára podmienky pre adekvátny život aj v regióne ďaleko od hlavného mesta, kde sa bez podpory centra a napriek absenciám výrazných dotácií štátu do priemyslu a infraštruktúry darí zabezpečovať dôstojný život,“ povedal k zverejnenému výsledku primátor mesta Prešov JUDr. Pavel Hagyari.
 

Vyberte región

mark